JA University - шаблон joomla Продвижение

Generații noi de cooperatori

Distribuitori de speranțe

În anii de şcoală fotografiile amândurora erau pe Panoul de Onoare al Colegiului Cooperatist din Moldova. Pentru rezultate excelente la învățătură, pentru comportare exemplară serveau model pentru colegi.

Sunt tineri. Frumoși. Deschiși. Au puterea de a-i înțelege pe cei din jur. De a le fi alături. De a-i face să li se alăture.

Sunt ambițioși. Cu afinitate și pasiune pentru a lucra acasă, în Republica Moldova, și nu în străinătate.

Astăzi Cătălin MOROI și Ecaterina COLESCIC sunt absolvenți ai Colegiului Cooperatist din Moldova (CCM).

S-au cunoscut în perioada admiterii la medicină, unde au picat același examen de admitere. Aflând că ar putea să învețe la această instituție de învățământ, nu au ratat șansa.

Din primele zile de școală și-au dat seama, că pot lucra împreună, că pot dezvolta și implementa proiecte.

La CCM au descoperit un sistem de predare interesant și uman cu cadre profesoral-didactice care, pe lângă stilul clasic de predare,  prezintă informațiile sub forma unor discuții libere. „De-a lungul aflării în colegiu am fost tratați cu respect de către profesori, spune tânărul. Aceasta, după mine, este mai important decât recunoașterea și aprecierea”.

Aflu, că de-a lungul anilor de şcoală au avut norocul să li se dea încredere, deși nu de puţine ori drumul era drept, și direcția cea care trebuia. Dar perseverența și susținerea din partea dascălilor au făcut, ca lucrurile să meargă în sensul bun.

„Profesorii ne-au dat nu numai cunoştinţe teoretice, dar şi lecții de viață. Profesoara de fizică Natalia PANFILII ne-a ghidat trei ani. Mai târziu mama noastră a devenit Galina COBIRMAN, care ne-a predat merceologia mărfurilor nealimentare. La examenul de absolvire ambii am luat nota maximă.  Mama Ecaterinei, Liuba Colesnic din satul Cinișeuți, raionul Rezina, este tot atât de bună și înțelegătoare, ca și maică-mea care, împreună cu tata, muncește în străinătate. Nu vă imaginați cât de mult a însemnat s-o avem non-stop lângă noi în perioada de pregătire pentru examene,povestește plin de recunoștință tânărul, concretizând: nouă alăturându-ni-se și Anastasia JOSAN”.

Şi dacă lui Cătălin acum îi place istoria, este pentru că a avut-o profesoară pe Angela BATÂR, șeful Catedrei discipline fundamentale.

Cătălin, unicul copil al cuplului Moroi din satul Vărăncău, raionul Soroca, în anii de școală a fost și șeful grupei Specialitatea comerț. Are în spate și un an de studii la Facultatea de Drept din cadrul Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova (UCCM). „Toate împreună au făcut să mă dezvolt ca personalitate, accentuează absolventul. Pentru mine a fi absolvent înseamnă un mare succes în viaţă. Și eu, asemenea colegilor mei, anume aici am învățat multe lucruri utile pentru viața de zi cu zi.  Și prieteni mi-am făcut…”

Își dorește să susțină admiterea la Facultatea Relații Internaționale (Universitatea de Stat din Moldova). Visează la o carieră politică. „De ce nu? zâmbește Cătălin, mulți conducători de stat au trecut prin sălile de studii ale acestei instituții de învățământ! Și noi am acumulat cunoștințe temeinice! De mare folos ne-a fost Laboratorul de informatică cu calculatoare moderne și cu proiector de-a mai mare dragul, donația din partea președintelui Moldcoop Vasile CARAUȘ, fapt, pentru care, în numele discipolilor colegiului, îi transmitem dragoste și recunoștință. Și profesorilor le este mult mai ușor: noi prezentam lucrările în format electronic. Astfel ni se creează premisele să ajungem și noi departe. Înțelegem, că pentru aceasta trebuie să muncim foarte mult…”

„În cazul în care Cătălin are înclinație spre politică,continuă Ecaterina, eu pledez pentru materiile reale. Tot cu frecvență parțială, eu am ales și am făcut deja un an de studii la Facultatea  Marketing și Logistică (UCCM). Mereu o admiram pe profesoara Tatiana OLEDNIC cum predă matematica. Odată cu venirea în colectiv a Marianei POPESCU în calitate de director adjunct pe educaţie, numărul activităților extracurriculare s-au mărit considerabil. Se implică cu trup și suflet, inclusiv în şedințele foto”.

„Mariana POPESCU ne-a făcut să ne implicăm în foarte multe activități. Ne încurajează. Ne susține”,afirmă la unison absolvenții.

Ecaterina crede cu toată convingerea că, „pe lângă viziune și implicare, trebuie să existe pasiune și dăruire, calităţi, pe care cei din jur au nevoie să le vadă și să le simtă la un lider autentic”.

„Acesta trebuie să fie respectuos, că este benefic nu doar pentru el, ci pentru toți cei din jur”, își dă cu părerea Cătălin, care în toți acești ani a fost vicepreședintele comitetului sindical. Și-a dedicat timpul și energia pentru a le crea celor din jur un anturaj plăcut.

Amândurora le place să creadă, că au reușit să fie lideri. Visează să fie lideri şi în viitor chiar cu riscul de a sări, de a arde etape importante, care se numesc experiențe, răbdare, putere de a merge mai departe atunci, când ai impresia, că drumul este greu și nu mai poți.

„Directorul Eleonora COGÂLNICEANU e un Profesor cu literă mare. Trebuie să ai foarte multă putere, ca să stai în fruntea unei instituții, cum este CCM, să treci prin atâtea probleme, prin atâtea greutăți! Directorul colegiului, la solicitarea în scris a administrației, ne-a organizat stagiul practic la Moldcoopimex al Moldcoop. Aici am luat cunoștință de condițiile oferite angajaților și oportunitățile de dezvoltare în cadrul acesteia, am aflat despre perioada de integrare a noilor angajați, ni s-au explicat opțiunile de carieră…”

„Stagiul practic reprezintă o formulă ideală pentru noi, acei, care dorim să experimentăm lucruri noi, să cunoaștem colective de producție”.

„Ghidați de directorul adjunct Vladimir HAREA am învățat multe lucruri privind achiziționarea, sortarea și depozitarea producției colectate”.

„Aflarea noastră la Vatra (a se citi Moldcoopimex) ne-a oferit posibilitatea de a experimenta o carieră. Am cunoscut oameni noi. Am fost motivați să ne implicăm în activitate profesională productivă. Am descoperit cu propriii ochi ce prezintă o întreprindere cooperatistă care practică exportul”.

„Am urmărit procesul de expediere a semințelor de dovleac, floarea-soarelui, arahide etc., care urma să ajungă în Liban. Noi am lipit emblemele…”, rând pe rând se completează unul pe altul.

„Apreciind pregătirea noastră teoretică, ni s-a propus să venim să lucrăm în calitate de merceologipe o perioadă nedeterminată”.

Dar până se devină specialiști în domeniul ales, tinerii urmează să-și dezvăluie aptitudinile. Se prea poate ca Ecaterina Colesnic să se angajeze la Moldcoopimex. Pentru ea procesul de selecție ce implică interviul, testele care să scoată în evidență competențele de bază au rămas în urmă.

…Au interlocutorii mei și unele regrete: că nu au putut să-și dedice mai mult timp studiului și discuțiilor deschise nu numai cu profesorii, dar și cu angajații din cooperația de consum, și nu numai, timp care ar fi fost direct proporțional cu maximizarea rezultatelor.

Am rămas plăcut surprinsă când mi s-au destăinuit, că încă mai cred, că se poate schimba ceva în Republica Moldova.

Valentina MELINTE